Over onze persoonlijke smaak in design & hoe Vij5 is ontstaan

Onder ons merk Vij5 geven wij een collectie interieur accessoires, verlichting en meubels uit. Dat doen we met veel aandacht en enthousiasme. Al sinds 2006 vertegenwoordigen wij een gecureerde collectie met persoonlijke verhalen. Met onze eigen ontwerpen en door middel van samenwerkingen met andere (jonge) ontwerpers, ‘verzamelen’ we bijzondere producten met een verhaal die het verdienen om in de schijnwerpers te staan.


ArjanAnieke 201702 WEB800

Initiatiefnemers

Vij5 wordt vertegenwoordigd door initiatiefnemers Arjan van Raadshooven en Anieke Branderhorst. Direct na hun afstuderen in 2006 richtten zij samen Vij5 op om zo hun eigen ontwerpen op de markt te kunnen brengen. Hun bekendste ontwerp is de FlexVaas, waarmee zij in 2009 een Dutch Design Award wonnen.

Samen creëerden zij de basis van de productcollectie en een businessmodel om de producten te verspreiden in binnen- en buitenland. Deze succesvolle werkwijze werd al snel opgemerkt door andere ontwerpers om hen heen en dit bracht Arjan en Anieke op het idee deze ontwerpers te helpen.

Middels samenwerkingen wordt de Vij5 collectie uitgebreid met producten van externe ontwerpers, gecureerd door Arjan en Anieke. Dit maakt de Vij5 collectie tot een persoonlijke en eigenzinnige design verzameling.

“Als ontwerpers realiseerden we ons al snel dat we zowel de creatieve als de zakelijke kant van ons werk interessant vonden. We hebben een fijn netwerk om ons heen, waar meer mensen van kunnen profiteren dan wij alleen. Zo zijn we begonnen om samen te werken met andere ontwerpers. Door producten van hen in onze collectie op te nemen is Vij5 gegroeid. We vinden het belangrijk om onze ideeën met andere mensen te blijven delen om hun impact op de wereld te begrijpen.”

De Vij5 collectie

Vij5 spreek je uit als ‘vijf’ en verwijst simpelweg naar ons lievelingsgetal. Bij de oprichting van ons merk waren we op zoek naar een neutrale naam waarbij niet de ontwerpers, maar de producten op de voorgrond zouden staan. Door een 5 op de plek van de f te plaatsen heeft het woord een zelfde soort twist als de producten uit onze collectie.

Onze ontwerpen verleiden je om een bestaand product op een nieuwe manier te zien of te gebruiken. We proberen het voor de hand liggende te voorkomen en het zinvolle toe te voegen. Onze concepten zijn weloverwogen, maar niet tien lagen diep: een twist moet meteen worden begrepen.

Een goede ontwerper kan de vorm en de functie van een voorwerp zo bepalen dat het resultaat mooi maar ook functioneel is. Design beïnvloed niet alleen de functie, maar ook de beleving van een product. Dit maakt een ontwerp in onze ogen interessant. Met de Vij5 collectie brengen we een ode aan het ambacht van de ontwerper; we vinden dat dit vak gekoesterd mag worden!

Doordat we met veel verschillende ontwerpers samen werken, vertegenwoordigt de Vij5 collectie een breed scala aan producten en stijlen, maar vormt tegelijkertijd een interessante eenheid. De producten worden gekenmerkt door een minimalistische esthetiek en verrassende functionaliteit. We houden van pure, duurzame en eerlijke materialen. Een heldere lijn en oog voor detail is wat onze producten kenmerkt. De Vij5 collectie weerspiegelt onze persoonlijke smaak in design.