Vij5 » blog » Fixum » Festival DesignKwartier 2018

Festival DesignKwartier 2018

Een beeldverslag van de Vij5 presentatie tijdens Festival Designkwartier 2018 in de Vij5 Pilotstore bij Edwin Pelser in Den Haag (NL).

The difference between ordinary and extraordinary is just that little “extra”.

Over Festival Design Kwartier

Festival Designkwartier mengt presentaties, winkels, activiteiten en tentoonstellingen in het designveld tot een inspirerend evenement. Drie dagen lang is het Zeeheldenkwartier het domein van toonaangevende ontwerpers en nieuw talent met spannende projecten. Je vindt er speciale ontwerpen voor dagelijks gebruik en inventieve en grappige objecten om over na te denken. Tijdens het festival zijn de ontwerpers aanwezig om hun werk toe te lichten. Op deze manier wordt de bezoeker uitgedaagd om voor de hand liggende zaken op een andere manier te bekijken.

www.festivaldesignkwartier.nl

(Extra) ordinary

Dit jaar hebben we een aantal producten uit de huidige collectie onder de loep genomen en ze ‘extraordinary’ gemaakt. Het verschil zit in kleine dingen; zoals een nieuwe kleur, functie of materiaal als aanvulling op wat er al was. Met de ‘extraordinary’ producten willen we soms zelfs hele kleine aanpassingen benadrukken om te laten zien dat de Vij5 collectie altijd in ontwikkeling is. De producten werden in mei online gelanceerd en konden daarna in het echt bewonderd worden van 1-3 juni 2018 tijdens Festival Designkwartier in Den Haag.

Special Editions voor Edwin Pelser!

In samenwerking met de ontwerpers Floris Hovers, Alissa + Nienke en Ontwerpduo hebben we als extra ook drie ‘special editions’ van succesvolle producten uit de Vij5 collectie gelanceerd tijdens Designkwartier. Deze ‘special editions’ zijn geen onderdeel van de reguliere Vij5 collectie maar waren exclusief in de Vij5 Pilotstore en via de webshop van Edwin Pelser verkrijgbaar. De special editions werden gepresenteerd op de drie sokkels in het midden van de ruimte.

De nieuw geïntroduceerde ‘special editions’ bestonden uit:

– Een groene versie van de messing Lloop lamp door Ontwerpduo met een speciaal vormgegeven messing klosje aan het elektriciteitssnoer, waarmee de grootte van de lus in het snoer en daarme de hoogte van de lamp aangepast kan worden.

– Een exclusieve versie van de Fixum kandelaar door Floris Hovers uitgevoerd in een specifieke kleur en met een bamboe houten blokje. Deze eigenzinnige kandelaar past zich aan verschillende diktes van kaarsen aan.

– Een bijzondere variant van de Pigments & Porcelain kopjes door Alissa + Nienke waarbij niet twee maar drie kleuren pigment met elkaar worden gecombineerd.

De ‘extraordinary’ producten bestonden uit:

Elementiles: Nieuw bij het product Elementiles is een houten plankje dat precies op maat gemaakt is voor het stalen frame. Zo krijgt het frame een extra (leuke) functie om kleine, fijne, mooie en bijzondere objecten in tentoon te stellen. Extra bijzonder: je kunt het plankje in twee richtingen gebruiken.

Moonrise Mirror: Vanaf nu is de Moonrise Mirror ook in een zwarte variant verkrijgbaar. De spiegel is uitgevoerd met helder en grijs gekleurd spiegelglas en de eikenhouten achterzijde is behandeld met zwart gepigmenteerde lijnzaadolie.

Epaulette: Nieuw bij het product Epaulette is een spiegel variant, waardoor het bestaande frame verrijkt wordt met een nieuwe functie. Het plexiglas van de fotolijst wordt hiervoor simpelweg vervangen door een op maat gemaakte spiegel. Het spiegelglas is verkrijgbaar voor alle frame maten van de Epaulette.

Lloop: De Lloop Green in de kleur RAL 6021 is terug van weggeweest. Op veler verzoek is deze populaire kleur weer opgenomen in de Vij5 collectie en verkrijgbaar als standaard kleur. Nieuw is dat deze kleurvariant van de Lloop lamp nu ook standaard verkrijgbaar is in de messing variant. Deze messing optie was in het verleden namelijk nog niet beschikbaar.

’s-Chair: Vanaf nu is de ‘s-Chair ook in een gestoffeerde versie verkrijgbaar. De NEN-EN 16139 level 2 gecertificeerde stoel was eerder verkrijgbaar met HPL toplaag. Voor de gestoffeerde variant is gekozen voor de stof ‘Rime’ van Kvadrat.

Solid Hooks: Vij5 introduceert een nieuwe versie van de Solid Hooks in getemperd staal. Het temperen van staal wordt normaliter toegepast om de elasticiteit en plasticiteit van het materiaal te vergroten. De Solid Hooks zijn echter niet getemperd om de elasticiteit van het staal te verbeteren, maar om mooie kleuren te creëren!

Long Shade: Vij5 introduceert een extra lange variant van de Long Shade. Deze versie is 137 cm lang en werd oorspronkelijk op verzoek van een klant gemaakt waarna Vij5 besloot deze XL versie ook in de collectie op te nemen. De lamp wordt door deze nieuwe lengte nog meer geschikt om boven een lange eettafel of een groot bureau te plaatsen. De Long Shade LED 1200 is net als de LED 800 versie uitgerust met een schakelaartje waarmee zowel de lichtkleur als de lichtintensiteit te regelen is.

Pigments & Porcelain: Vij5 introduceert een nieuwe kleur in de Pigments & Porcelain serie: roze. De nieuwe kleur vervangt de mint groene kleur, die uit de Vij5 collectie zal verdwijnen. Alle varianten van Pigments & Porcelain (kopjes, borden en schaal) zullen in deze nieuwe kleur verkrijgbaar zijn. Door tijdens het gietproces roze pigment aan de klei toe te voegen, ontstaan unieke producten in verschillende tinten roze varierend van poederroze tot koraal en alles er tussenin.

Sandpaper Tray: From the end of July 2018, the Sandpaper Tray will also be available in a black edition. With this new colour the refined tray gets a sturdy and contemporary look. The tray looks different from every angle, where the light reflects differently in the grains of the sanded surfaces.

Tijdens het festival werden beide varianten van de producten op inspirerende wijze naast elkaar gepresenteerd in de Vij5 Pilotstore bij Edwin Pelser.

Voor de gelegenheid kreeg de Pilotstore een metamorfose op het gebied van kleur waardoor een bezoek een ervaring werd. We werkten met kleurvlakken op de muur die een grafisch effect op de ruimte hadden en hielpen bij het onderscheiden van de reguliere (‘ordinary’) collectie ten opzichte van de nieuwe versies en special editions (‘extraordinary’). De ‘extraordinary’ producten waren geplaatst op de groene oppervlakken, de ‘ordinary’ producten waren net buiten de groene gebieden te vinden.