Tap Water Karaf

door Lotte de Raadt

“De ontwerpen van Lotte benadrukken de schoonheid van water en stimuleren daardoor een bewuster gebruik van deze kostbare natuurlijke bron. De Tap Water Carafe is misschien wel haar  meest voor zichzelf sprekende ontwerp, ontstaan vanuit deze thematiek. Lotte ontwierp de karaf oorspronkelijk als haar afstudeerwerk in 2010, maar het thema is nu nog altijd relevant.”

Arjan & Anieke

OMSCHRIJVING

Nederlands kraanwater is drinkwater van topkwaliteit en het is 2000 keer goedkoper dan gebotteld water. Nog belangrijker: het vergt geen milieuvervuilende plastic flessen of transport. Met haar traditioneel vervaardigde Tap Water Carafe wil Lotte de Raadt het gebruik van kraanwater promoten.

De vorm van de karaf verwijst naar de oorsprong van het Nederlandse water. De hoge fles met een lange nek verwijst naar water diep uit de grond. De lage, omvangrijke fles is de ideale vorm voor het verzamelen van oppervlaktewater. De derde kan gevuld worden met duinwater. De stop verwijst duidelijk naar de plaats waar de inhoud wordt getapt: uit de kraan natuurlijk!

De karaf wordt door Lotte zelf geproduceerd in haar keramiek studio in Eindhoven.

SPECIFICATIES

ontwerp door Lotte de Raadt

in collectie sinds 2017

materiaal steengoed

afmetingen dune water  Ø 9,5cm hoogte 25cm
surface waterØ 10cm hoogte 22cm
ground water Ø 9cm hoogte 30cm

INSTRUCTIES

De Tap Water Carafe is gemaakt van ongeglazuurde steengoed. Dit materiaal heeft de opmerkelijke eigenschap om water te kunnen koelen, zonder gebruik te maken van een koelkast.

Hoe werkt het?
Karaf een aantal keer omspoelen voor gebruik. Omdat het keramiek niet volledig waterdicht is, filtert een klein deel van de water inhoud door de poriën van de klei en verdampt zodra het in contact komt met de buitenomgeving. Het verdampingsproces (de overgang van vloeistof naar gas) absorbeert warmte en koelt daarmee de karaf. Dit fascinerende, eeuwenoude proces werd vroeger (met name in het Midden-Oosten) veelvuldig gebruikt om water te koelen.

Let op: de karaf zal via de bodem water lekken, wat normaal is en deel uitmaakt van het natuurlijke verdampingsproces. Plaats de waterkaraf niet op een oppervlak dat niet bestand is tegen watervlekken, gebruik bijvoorbeeld een onderzetter.

ONTWERPER

BESTEL HIER